Diyarbakır’da Amida Höyük’teki kazılarda “Çanakkale Savaşı rozeti” bulundu

Posted by

Amida Höyük’teki Kazılarda “Çanakkale Savaşı Rozeti” Bulundu

Diyarbakır’ın kalbi olarak nitelendirilen Amida Höyük’te gerçekleştirilen kazı çalışmaları sırasında, Çanakkale Savaşı’nda yer almış askerlere verilen özel bir rozet bulundu.

Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Amida Höyük, Hurri-Mitannilerden Osmanlı’ya kadar uzanan geniş bir tarihe tanıklık etmektedir. Dicle Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İrfan Yıldız başkanlığında yürütülen kazı çalışmalarında, 1800 yıllık su kanalları, 1700 yıllık mezar odaları, 1. Dünya Savaşı’ndan kalma 782 el bombası, 800 yıllık mermer parçaları ve 7 bin ila 9 bin yıllık yangın tabakaları gibi önemli kalıntılar ortaya çıkarıldı.

Bu yıl Amida Höyük’teki kazılarda, Artuklu Sarayı’nın kabul salonu ile Saraykapı arasındaki alanda çalışmalar sürdürülüyor. Uzman ekip tarafından yapılan çalışmalarda, Çanakkale Savaşı’na katılan askerlere verildiği düşünülen “Çanakkale Savaşı Rozeti” bulundu. Bu rozet, Amida Höyük’te bulunan ilk Osmanlı rozeti örneği olarak tarihe geçti.

Kazı başkanı Prof. Dr. Yıldız, rozetin bulunmasının önemine değinerek, bu rozetin nadir bulunduğunu ve genellikle replikalarının yapıldığını belirtti. Rozetin üzerinde Çanakkale Savaşı’nda görev almış olan Osmanlı askerlerinin resmedildiği ve o döneme ait tarihlerin yazılı olduğu bilgisini verdi.

Prof. Dr. Yıldız, Çanakkale Savaşı’ndan kalma el bombalarının da bulunduğu alanda rozetin tespit edilmesinin önemli olduğuna vurgu yaparak, bu bulguların Diyarbakır’ın tarihi rolünü ve desteklerini gösterdiğini söyledi. O dönemde savaşa katılan bir askere verildiği düşünülen rozetin, Diyarbakır halkının savaşa katkısını da yansıttığını belirtti.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir